Günümüzde gıda ve sağlık arasındaki ilişkinin daha net anlaşılması, kentleşme, çalışan nüfusun artışı ve doğal olarak yaşam koşullarının değişmesi nedeniyle, tüketicilerin besin değeri ve duyusal kalitesi yüksek, güvenli, sağlıklı, ekonomik, daha uzun süre saklanabilir gıda ürünlerine ve çeşitliliğe olan talepleri de artmıştır. Bu kapsamda, İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümünde gıda sanayinin ihtiyaçları da dikkate alınarak yeni proses/sistem/bileşen/ürün çözümleri geliştirmek amacıyla çeşitli konularda araştırmalar yapılmaktadır. Bölümün araştırma alanları gıda bilimi, gıda teknolojileri, gıda işleme, gıda toksikolojisi, gıda güvenliği, gıda mikrobiyolojisi ve gıda kalite kontrolü gibi konuları içermektedir. 

  • Mikrobiyal metabolitler

  • Yeni ürün geliştirme

  • Fonksiyonel gıdalar 

  • Mikotoksinler (Aflatoksin, Okratoksin vb. gibi)

  • Gıda bulaşanları (Ağır Metaller, Tarımsal İlaç Kalıntıları, Hormonlar, vb. gibi).

  • Gıda katkı maddeleri (Antioksidanlar, Emülgatörler, Renklendiriciler, vb. gibi)

  • Gıda işleme teknolojileri (Hububat süt, yağ, meyve-sebze vb gibi)

  • Gıda sanayinde HACCP sistemi uygulamaları ve kalite güvence sistemleri

  • Gıda ambalajlama - Modifiye Atmosfer Ambalajlama

  • Gıdaların Duyusal Değerlendirmesi

  • Mikrobiyolojik analizler

  • Reoloji ve gıda dokusu

  • Gıdaların raf ömrü

  • Gıdaların sağlıklı bileşenleri ve antioksidan kapasiteleri

  • Gıdaların ışınlanması

  • Mikrodalga teknolojisi