İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü

 

İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Kimya Metalurji Fakültesi bünyesinde 1990 yılında eğitim faaliyetine başlamıştır. ÖSYM’nin yaptığı merkezi sınavda en yüksek puan itibariyle Türkiye genelinde ikinci sırada yer alan bölümümüz, İstanbul'da Gıda Mühendisliği eğitimi veren ilk yüksek öğretim kurumudur.

Bölüm akademik kadrosu 9 Profesör, 5 Doçent, 4 Dr. Öğretim Üyesi, 15 Araştırma Görevlisinden ve 3 idari personelden oluşmaktadır. Farklı disiplinlerde uzmanlaşmış deneyimli akademik kadrosu sanayi ile iş birliği konusundaki başarısını eğitim programına yansıtmaktadır. Öğrencilerimizin çok sayıda gıda sanayi tesislerine teknik gezilerinin yanı sıra, sanayi temsilcilerinin bölümümüzde verdikleri seminerler program dışı aktivitelerimize zenginlik katmaktadır.

İTÜ Gıda Mühendisliği Lisans Programı, ABET Mühendislik Akreditasyon Komisyonu tarafından akredite edilmiş bir programdır, www.abet.org.

Lisans programı akreditasyonunun detayları için tıklayınız »

Prof. Dr. Esra Çapanoğlu Güven’in Koordinatörlüğünde Yürütülecek “BEE-TECH” Projesine MSCA Desteği

by Evren Demircan | Tem 23, 2025
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Avrupa Birliği’nin en prestijli araştırma desteklerinden biri olan Ufuk Avrupa Marie Skłodowska-Curie Alanı (MSCA) Değişim Programı (Staff Exchanges – SE) 2024 çağrısı kapsamında önemli bir başarıya daha imza attı.

EsraCapanoglu

Fakültemiz Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Esra Çapanoğlu Güven’in koordinatörlüğünü üstlendiği “BEE-TECH: Biotechnological Enhancement of Bee Products for Sustainable and Functional Foods in Well-Aging” başlıklı proje, 48 ay süreyle toplam 1.397.790 € bütçeyle desteklenmeye hak kazandı.

Proje kapsamında, arı ürünlerinden elde edilen biyoaktif bileşenlerin sağlık üzerindeki etkileri araştırılacak ve bu ürünlerin sağlıklı yaşlanmaya katkı sağlayacak yeni nesil fonksiyonel gıdalara dönüştürülmesi hedeflenecek. Propolis, polen, arı sütü ve arı ekmeği gibi doğal ürünler farklı coğrafyalardan temin edilerek, besin değerleri, bileşimleri ve biyoyararlılıkları bilimsel yöntemlerle analiz edilecek.

BEE-TECH projesinin öne çıkan yenilikçi yönleri arasında, arı ürünlerinin biyoyararlılığını artırmak için soğuk plazma, vurgulu elektrik alan (PEF), enkapsülasyon gibi modern işleme tekniklerinin kullanılması yer alıyor.

Sağlıklı yaşlanma kavramına yönelik somut çıktılar üretmeyi hedefleyen proje, aynı zamanda Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından biri olan “Sağlık ve Kaliteli Yaşam” hedefine katkı sunmayı amaçlıyor.

Bu uluslararası düzeyde önemli başarısından dolayı Prof. Dr. Esra Çapanoğlu Güven’i içtenlikle tebrik ediyor, proje süresince başarılarının devamını diliyoruz.