İTÜ Gıda Mühendisliği Olanaklar

İTÜ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Gıda Mühendisliği Bölümü kuruluş çalışmaları, 1987 yılında Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. İhsan ÇATALTAŞ tarafından başlatılmış olup, ilk öğrencilerini 1990-1991 öğretim yılında alarak Kimya-Metalurji Fakültesi bünyesinde faaliyete geçmiştir. 1995-2003 yılları arasında lisans programımıza 30 öğrenci alınırken, 2020 yılında bölüm kontenjanı 70 öğrenci olmuştur. Bölümümüz, ÖSYM’nin yaptığı merkezi sınav puan sıralamasına göre Türkiye genelinde ikinci sırada yer almaktadır. İlk mezunlarını 1994 yılında veren başlayan Bölümümüz, çağdaş mühendislik eğitimini ilke edinmiş olan Üniversitemizin desteği ile, kısa süre içinde ulusal ve uluslararası projeler ile olanaklarını iyileştirmiş ve gıda endüstrisinin aradığı niteliklerde mezunlarıyla sektörde yerini almıştır.

Bölümümüz, Üniversitemizin Ayazağa-Maslak kampüsünde, Fakülte binamıza bütünleşik olarak öğrenci ve araştırma laboratuarları ve derslikleri ile akademik kadronun ofislerinin de yer aldığı 4 katlı binasında hizmet vermektedir. Bölüm akademik kadrosu 7 Profesör, 3 Doçent, 2 Öğretim Üyesi Dr., 1 Öğretim Görevlisi ve 10 Araştırma Görevlisinden oluşmaktadır. Farklı disiplinlerde uzmanlaşmış deneyimli akademik kadrosu sanayi ile iş birliği konusundaki başarısını eğitim programına yansıtmaktadır.  Öğrencilerimizin çok sayıda gıda sanayi tesislerine teknik gezilerinin yanı sıra, sanayi temsilcilerinin bölümümüzde verdikleri seminerler program dışı aktivitelerimize zenginlik katmaktadır. İTÜ Kültür ve Sanat Birliği çatısı altında faaliyet gösteren Gıda Mühendisliği Kulübü öğrencilerimizin teknik ve sosyal açıdan kendilerini geliştirmelerine olanak sağlamaktadır.

Bölümümüz ders planı en az %30 oranında İngilizce ders içermektedir. Üniversitemizin "Eğitimde Kalite Yönetimi" uygulamalarının gereği olarak, ders planı ve ders içerikleri sürekli olarak incelenmekte ve güncellenmektedir. Bölümümüzde lisansüstü eğitim Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yürütülmektedir. Yüksek Lisans programı 1992 yılında ve doktora programı ise 1995 yılında başlatılmıştır. Bölümümüzde halen 323 lisans, 97 yüksek lisans ve 62 doktora öğrencimiz eğitim görmektedir. Mezunlarımızın sayısı ise 2021 yılında lisansta 1124 ve lisansüstünde 325’e ulaşmıştır.

Lisans programı, “American Board of Engineering and Technology” (ABET) kurumunun Uluslararası Eşdeğerlik denetimine girmiş ve 2004 yılından itibaren A.B.D.'de aynı kategorideki lisans programları ile eşdeğer kabul edilmiştir. Bölümümüz 2017 akademik yılı itibarı ile ABET akreditasyonunu 6 yıl süreyle tekrar almıştır. Üniversitemiz ayrıca 2004 Mart ayında “European Universities Association” Kurum ziyaretini gönüllü olarak almıştır.

Bölümümüz, öğrenci ve mezunları ile kurduğu yakın diyaloglar ile dayanışmanın ve sevginin temel alındığı bir camia oluşturmuştur. Bu samimi ortamda öğrencilerimiz öğretim üyelerine sorunlarını aktarabilirken, doğal olarak öğrenci danışmanlığı aktif olarak çalışmaktadır ve mezunlarımız sektörle ilgili bilgilere ve iş olanaklarına Bölüm vasıtasıyla ulaşabilmektedir.

Bu sayfalarda eğitim programımızın ve tüm akademik ve sanayi faaliyetlerimizin yanı sıra, İTÜ Gıda ailesi ile ilgili bilgilere ulaşabileceksiniz.

Ekim 2021